Hva er greia med: NUMTOTs

by Tina Lam in


Rommet rundt oss er i stadig forandring. Det er alltid et bygg som skal rives og noe nytt som skal reises, og gjerne noen som er opprørte over det. Hva skjedde på høringsmøtet om Smedstad? Hva skjedde med arkitekten av Nasjonalmuseet, er han fortsatt sur? Har du kontroll over hva som greia? Det er mye som skjer og det er ikke alltid lett å holde oversikten. Kote gjør det enklere for deg!

Tekst: Tina Lam

Foto: New Urbanist for Transit Oriented Teens siden på Facebook

Foto: New Urbanist for Transit Oriented Teens siden på Facebook

 • Subjekt: NUMTOT

 • Hva er NUMTOT?
  En Facebook gruppe dedikert til offentlig transport og urbanisme. Akronymet står for New Urbanist for Transport Oriented Teens. NUMTOT, eller Tots, består av såkalte millennials, folk født rundt 1980-1990 årene (generasjon Y). Det hele startet med at tre studenter med bakgrunn i geografi og urbanisme fra USA som delte vitser om GIS, kart, Jane Jacobs og Robert Moses. NUMTOTs er mennesker som virkelig brenner for nevnte temaer. Diskursen er i form av konvensjonell forum-format og vitser. De har per dags dato over 100 000 medlemmer verden over. Blant kjente nordmenn kan man finne MDGs Eivind Trældal.

 • Hva er greia?
  Gruppa har fått oppmerksomhet fra publikasjoner som The Guardian og Citylab, så det tyder på at dette er en stor greie. Samtidig er dette en nisje gruppe, ingen tvil om det. For å forstå humoren må man nesten dele forkjærligheten for offentlig transport og urbanisme. Det hjelper også om du kjenner til Jacobs, Moses og Florida. Ikke alle i gruppa jobber eller studerer innenfor nevnte felter, men i følge grunnleggerne så har gruppen resultert i at flere unge mennesker har søkt på fag innenfor feltet. Et felt som lenge har slitt med å rekruttere unge mennesker.

  NUMTOTs er erke-millennial, de bruker memes som fremste uttrykksmåte. Meme, for de som ikke vet hva det er, er bilder, gjerne tatt fra popkulturen, med morsomme korte tekst/tekster. De er som regel fulle av humor, men kan til tider bikke over til det ironiske og mørke hjørnet. Meme er kanskje den formen for kommunikasjon som millennials foretrekker når de skal uttrykke seg. Det ser enkelt ut, men allikevel ganske komplisert. Dette er nemlig intellektuelle meninger forkledd i vitseform. Men det går ikke bare i memes, gruppa blir også brukt som ren diskusjonsforum om diverse temaer innenfor offentlig transport og urbanisme. Temaer som har vært oppe for diskusjon er boligpolitikk og Cerda-planen. Det skal også nevnes at noen medlemmer har stilt til valg. Kan disse engasjerte unge menneskene redde byene våre? Hvem vet? Men de lager sabla gode memes!

 • Høydepunkter:
  ”Takker du bussjøføren?” Memes og anekdoter om snille/hyggelige bussjøfører og folk som takker dem

  ”Peak Transit” en rekke memes om dyr og mennesker som beveger seg uten bil fra A til B.

  ”Is this hostile architecture?” Akkurat hva det høres ut som, bare satt ekstra på spissen.