Stort oppmøte på første +Kotelangs

by KOTE in


Christian Krohgs gate, 18:57, en hustrig onsdag i oktober. Rundt Krohgstøtten står en ansamling mennesker, med og uten sekk. Noen i refleksvest, andre kledd med lue og hansker i skinn. Alle er de fremmøtte med på en verdenspremiere.

Tekst: Bengt M. Sjøberg Carlson & Alf Jørgen Schnell.
Foto: Tina Lam.
Notater: Evelyn Marner.

Kotelangs, med nærmere 50 deltakere, runder første sving, og annekterer Christian Krohgs gate, som om den skulle være et slags shared space-eksperiment av turister i egen by. Følget stopper utenfor pumpehuset tvers overfor nr. 58. Ryktene skal ha det til at Akerselva trebåtforening holder kultmøtene sine her. Ingen vinduer og helt hemmelig.

En beboer i 4.etasje i nr. 58, Evelyn Marner, ble dessverre forhindret i å møte på Kotelangs, men sendte med et brev med betraktninger fra sitt 87 år lange liv i gata, som du kan lese i sin helhet under. Siden Evelyn ikke kunne komme, sendte hun naboen.

Han kunne ikke, men kanskje Evelyn husker broen – den som tidligere gikk fra Slåmotgangens ende og over til Lakkegata? Anne Gjesdal Bjørndal, sjef for arkitektur og design i Rodeo Arkitekter, presenterer ihvertfall den nye broen. På oppdrag fra Skanska ble de spurt om å tilføre område noe nytt, og løsningen ble, sier hun, å bygge en bro over elven. Broen var visst ikke ønsket av spekulantene på den andre siden, men dens skjønnhet kommer vel likevel til å heve deres gevinst.

Fra broen er kort til Westerdals, hvor Kotelangs fyller hele trappeløpet. Resepsjonisten hadde fått beskjed om å ta imot et par stykker, og blir overrasket over det store oppmøtet. Ned og rundt, opp og ut – blir vi presentert Link arkitekters transformasjon av den tidligere fabrikkbygningen.  På takterrassen diskuteres det hvorvidt det er OBOS Forretningsbygg og Anthon B Nilsen Eiendom som eier bygningen, men etter et raskt googlesøk blir det bekreftet at bygget ble solgt til den nette sum av 655 millioner til Arctic-syndikat i desember 2017.

Rett ved siden Westerdals trer historikeren blant oss frem, Tallak Moland, som står bak boken Historien om Akerselva. Han spør hvilken tysk-utdannede ingeniør som skulle få så stor innvirkning på Norgeshistorien som stod bak dette bygget? En foreslår Kristian Birkeland, men får til svar at vi nærmer oss. Sam Eyde, forteller historikeren, ville opprette en frihavn her på Christian Kroghs gate 30 etter utenlandsk modell. Bygget ble bygd, men ideen aldri realisert. Her var det tenkt at varene skulle fraktes inn uten å at det ble betalt for toll før de ble fraktet ut av bygget igjen.

Apropos frihandel hadde vi planer om å se mer på DN, Morgenbladet og Eiendoms- og byfornyelsesetatens høyborg, tegnet av Pran. Den streifer vi imidlertid raskt forbi, både grunnet dens stengsler ut mot Akerselva, og at bygget oppsummerer sin gjestfrihet i arkitekturen. Hva slags kolonialisering av elvebredden er dette?

Røde Kors står imidlertid med åpne armer rett ved. Toddy serveres på parkeringen på utsiden, men tas også med til innsiden hvor kommunikasjonsrådgiveren viser oss om i bygget hvor leksehjelp, hospits og ungdomsklubb finner sted.

Selv en gatestubb på 450 meter rommer mer historie enn 90 minutter med byvandring klarer å dekke. Mon tro hvor neste tur kommer til å finne sted? Kom gjerne med forslag! Vi gleder oss allerede til neste +Kotelangs!


Evelyns notater