(mini) Filmfestival på Ås

by KOTE


KOTE og Ås kino samarbeider om å arrangere en filmfestival om arkitektur og landskap helgen 22.-23. november.

Sveinung Wålengen, Ås Kino

Temaet for helgen vil være arkitektur og landskap på film. Arrangementet satser på å være en publikumsrettet filmfestival, med både underholdende og faglig rettet innhold. Filmvisninger, innledninger og foredrag vil stå på programmet. Helt siden filmmediets opprinnelse har forholdet mellom landskap og film vært tett, men i årene mellom 1914 og 1925 ble den økende viljen til å eksperimentere med filmmediet ledsaget av en særlig utforskning av moderne byrom. Etter dette har både by- og naturlandskap blitt brukt aktivt i film på et utall forskjellige måter, og i løpet av festivalens to dager håper vi å kunne vise eksempler på og drøfte noen av perspektivene.

LØRDAG:

17.00: Vi ønsker velkommen til et lite åpningsarrangement i kinovestibylen, med enkel mat og drikke. Billettsalget vil være åpent for dem som ikke har forhåndskjøpt pass.

17.30: Innledende foredrag + MIDNIGHT IN PARIS (regi: Woody Allen; 2011; 94 min.)

Tore Edvard Bergaust ved Institutt for landskapsplanlegging, NMBU, vil holde sitt foredrag i kinovestibylen kl. 17.30. Deretter trekker vi inn i kinosalen og ser "Midnight in Paris" ca. 18.15. Bergaust vil snakke om bruken av det parisiske bylandskapet som kulisse:

"Det kan synes som om Paris har en magisk dragning både på oss og på filmskaperne. I byens romlige organisering fra sentrum til periferi er den full av ulike bymiljøer som er brukt som settinger for utallige filmer. Om det er psykologiske drama, rå kynisme, ramsalt realisme, film noir eller romantiske komedier - Paris har scenen hvor det kan spilles. Så har da byen også vært arena for utallig hendelser. Selv om blodet, ilden og eksosen er borte kan stedene fortsatt oppleves i dagens Paris. Gjennom eksempler fra et knippe av filmer tas det en vandring gjennom Paris, i tid og rom, fra romernes Lutetia til dagens Paris."

20.15: METROPOLIS (regi: Fritz Lang; 1927; 153 min., komplett versjon)

Kafeen i vestibylen vil være åpen.


SØNDAG:

14.00: BARRY LYNDON (regi: Stanley Kubrick; 1975; 184 min.)
-- med introduksjon av kinosjef Sveinung Wålengen, om Kubricks inspirasjon fra landskapsmalerier og hva dette medbringer i "Barry Lyndon".

18.00: TIME OUT (regi: Laurent Cantet; 2001; 134 min.)
-- med introduksjon av Marius Grønning, førsteamanuensis i by- og regionplanlegging på Institutt for landskapsplanlegging ved NMBU.

Grønning har valgt "Time Out" fordi den bruker arkitektur og landskap til å fortelle om eksistensielle tema i globaliseringens tidsalder. Det oppstår en reaksjon mellom bygde omgivelser og filmmediet som driver fortellingen framover; en fortelling om en manns sosiale relasjoner, forhold til arbeid og behov for å forsørge sin familie.

21.00: THE PRUITT-IGOE MYTH (regi: Chad Freidrichs; 2011; 79 min.)

Kafeen i vestibylen vil være åpen.


***

De restaurerte, digitale kinoutgavene av Metropolis og Barry Lyndon er skaffet gjennom Norsk Filmklubbforbund, og vises i samarbeid med Ås Filmklubb. Ås Filmfestival er støttet av Film&Kino.

Festivalpass: 300 kr
Festivalpass, student: 250 kr
Dagspass lørdag/søndag: 180 kr

Festivalpass kan forhåndskjøpes på www.askulturhus.no

Hold av helgen 22. - 23. november. Og husk at det tar under en halvtime med tog fra Oslo til Ås!

Mer informasjon kommer!


Festivalpass kan bestilles på www.askulturhus.no, der det også vil bli lagt ut mer utførlig informasjon etter hvert.

Velkommen!